Spašavanje obrisanih (izgubljenih) i bekap podataka

Spašavanje i bekap podataka

diagnostikaHard disk je komponenta koja je u računaru najosetljivija na oscilacije u naponu. Može se desiti, da usled loših napona na napajanju ili udara sa elektrodistribucijske mreže, ili zbog lošeg seta kondenzatora na kontroleru HDD-a na samoj matičnoj ploči, dodje do grešaka i kvarova na Vašem hard disku i da to prouzrokuje brisanje podataka i gubljenje celih particija.

A postoji mogućnost i da ste sami, greškom ili nepažnjom obrisali nešto zaista bitno. Ukoliko su Vam izgubljeni podaci zaista značajni ili iz nekog drugog razloga potrebni, na Vama je da nas kontaktirate i mi ćemo sve učiniti da Vam podaci opet budu dostupni.

Šta se sve koristi za skladištenje podataka

Skladišni prostor svakog računara, prenosnog ili desktop računara, može biti u obliku hard diska ( HDD – hard disk drive ) ili SSD diska ( SSD – solid state disk). Kod HDD-a se podaci smeštaju magnetnim putem u obliku koncentričnih krugova na površinu okruglih ploča i kao takav ima aktivne komponente.

ssd diskKod SSD diska princip rada je sasvim drugačiji i nema aktivnih komponenti, pa zbog toga i ima takav naziv. Kod njega se skladištenje zasniva na elektronici, integrisanim kolima, memorijskim čipovima, itd. Tiši je i stabilniji u radu, omogućuje dosta brži ciklus rada samog računara. Za skladištenje podataka koriste se i fleš memorije (USB stikovi), razne mikro čip memorijske kartice (na prenosnim uređajima), itd.

Šta možemo da uradimo za Vas u slučaju gubitka podataka

Dakle, mi ćemo isčitati sve podatke i povratiti ih sa hard diska, napravićemo bekap na drugi hard disk ili na DVD-ove i pokušaćemo u koliko je moguće da popravimo i oporavimo Vaš hard disk. Ako popravka bude uspešna, svi izvučeni podaci biće vraćeni na Vaš hard disk i kao sigurnost biće Vam dodeljen i bekap koji smo pravili prilikom intervencije da bi imali podatke u slučaju ponovnog kvara.

Prekontrolisaćemo i napone na napajanju i kontrolere HDD-a na matičnoj ploči, i tek kada smo sigurni da je sve u redu vratićemo Vaš računar u radno stanje.