Reballing čipova

Reballing grafičkog čipa ili čipseta – servis računara u Beogradu

Reballing čipova

Reparacija ili reballing grafičkog čipa, BGA čipa ili čipseta je jedna od veoma čestih intervencija koju profesionalno i kvalitetno radimo u servisu računara Doktor Mobil u Beogradu.

Do potrebe za ovom operacijom kod desktop i laptop računara dolazi usled kvara prouzrokovanog pregrevanjem čipova, a ovaj problem javlja se zbog nagomilavanja prašine na kulerima (ventilatorima za hlađenje) računara kojima nije vršeno redovno čišćenje od prašine.

Šta je to reballing?

U radu svakog kompjutera (desktop, laptop ili drugog prenosnog računara) postoje veliki temperaturni skokovi i ciklus neprestanog grejanja i hlađenja čipova. Čipovi su sa nosećom pločom vezani kalajnim kuglicama pod visokom temperaturom. U ciklusu naglih promena temperature, odnosno grejanja čipova do prevelikih temperatura, dolazi do zamora tog sloja kalaja i neka od kuglica ili više njih gube stabilan spoj sa pločom.

U ovakvim situacijama pristupa se intervenciji koja se naziva reballing ili prekuglavanje. Proces reballing-a ima više faza: najpre se odvaja čip sa ploče, skida se stari (zamoren) sloj kalaja sa ploče i čipa, vrši se priprema ploče i čipa, nanosi se novi sloj materijala (kuglice) i zatim se spaja čip sa nosećom pločom.

Reballing čipova

Ako je operacija reballing-a izvedena pažljivo i precizno i ako je kvalitetno urađen svaki deo ciklusa, nakon uspešno sprovedene intervencije dobićemo stabilan rad čipa i potpuno funkcionalan računar.

Ovakvi zahvati jesu skupi, ali ako uzmete u obzir cenu zamene kompletne matične ploče za određeni računar, onda je ovakva popravka zaista daleko isplativija.

Postoje, naravno, i situacije u kojima se, nakon izvedene operacije reballing-a, sklapanja i obaveznog testiranja rada računara, ispostavi da je čip trajno oštećen i da se ne može popraviti, pa je tada rešenje da se izvrši njegova zamena novim čipom.

U svakom slučaju, u servisu računara Doktor Mobil u Beogradu daćemo sve od sebe da Vaš problem sa kompjuterom rešimo što kvalitetnije i povoljnije, bez razlike u tome da li je u pitanju desktop ili laptop računar.

Javite nam se na telefone servisa ako imate neki problem ili kvar na računaru, a možete nam i pisati preko forme koju ćete pronaći u nastavku teksta.

[contact-form-7 id=”257″ title=”Opšta kontakt forma”]