Prevencija i zaštita čoveka u radu na računaru

Ergonomija je na nauka koja se bavi vezom između uređaja i predmeta, i zdravlja čoveka. Kada je reč o čovekovom zdravlju onda su svakako istraživanja i preporuke ergonoma veoma bitne.
Izbor kupovine računara nije tako jednostavan, a kvalitetan monitor (onaj koji ima jaču frekvenciju osveženja slike), direktno utiče na vid. Oči su građene po svojoj prirodi da gledaju na daljinu, a svima nam je poznata činjenica da rad na računaru zahteva intenzivnu koncentraciju na predmetu u blizini što za posledicu ima zamaranje očnih živaca, a isto tako je smanjen i broj treptaja, kao i vlaženje oka, a sve navedeno može da prouzrokuje oštećenje vida. Dakle, štednja na monitoru rezulturaće narušavanjem zdravlja, poznatim pod nazivom Computer Vision Syndrom (CVS), što u prevodu znači “sindrom kompjuterskog vida”. Sindrom CVS obuhvata sledeće: zamor očiju, osećaj peckanja u očima, hipersenzibilnost na jače osvetljenje, mutan vid, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, i preterana senzibilnost na nadražaje iz spoljašnje sredine koji rezultiraju stresom i nervozom.

Pored opreznog izbora i ulaganja u monitor, stručnjaci savetuju i sledeće:
1. Pravilan položaj tela prilikom sedenja za računarom
2. Pravilna distanca između monitora i očiju koja treba da iznosi od 45-60 cm
3. Određenja udaljenost tela od kućišta koje je izvor zračenja
4. Pauza od 10-15 minuta nakon svakog sata rada na računaru
5. Zaštita monitora od direktne svetlosti, refleksije i bljeska svetla

Redovno čišćenje prašine u računaru i njegovim komponentama

Poznato je da bilo koji oblik prašine i njenih čestica negativno utiču na zdravlje čoveka, pa je redovno čišćenje računara bitno kako za čoveka, tako i za pravilan i dugotrajan rad računara. Prilikom udisaja sve čestice iz našeg okruženja mogu da dospiju u disajne organe, a kada je reč o dužem vremenskom period provedenom uz računar, to svakako može da ugrozi zdravlje čoveka.
Tokom rada računar uvlači spoljašnji vazduh zajedno sa prašinom, a koja se potom konstantno i u velikim količinama nakuplja u kućištu, hladnjacima za processor, grafičkoj karti, napajanju, i drugim komponentama. Prašina je još opasnija ako se računar nalazi u prostoriji koja se zagrejava, u kojoj postoji bilo koji vid isparenja, u kojoj je prisutan duvanski dim, te u prostoru koji je bilo kakav vid radionice. Sve navedeno otežava i usporava rad računara, otežava se hlađenje, ventilator postaju mnogo bučniji, a veoma često potpuno prestanu da rade. Ishod može u konačnici da bude ozbiljan kvar na računaru.
Redovno održavanje računara tako podrazumeva njegovo redovno čišćenje od prašine koje treba da obavlja stručno lice, a takođe i podmazivanje ili zamena ventilatora koji su dotrajali, a koji su veoma bitni za rad i trajanje računara. Sve navedeno ukoliko se vrši odgovorno i redovno neće izazvati nikakve posledice po zdravlje čoveka, a takođe i produžiti vek rada računara.

Najnoviji tekstovi:

Dell laptop servis

Dell laptop servis

Servisiranje i popravka Dell laptop računara – servis laptopova u Beogradu Stručan i...

Lenovo laptop servis

Lenovo laptop servis

Servis i popravka Lenovo laptop računara – servis laptopova u Beogradu Specijalistički...

Samsung laptop servis

Samsung laptop servis

Servisiranje i popravka Samsung laptop računara – servis laptopova u Beogradu Servis...

HP laptop servis

HP laptop servis

Servis i popravka HP laptop i netbook računara – servis laptopova u Beogradu Servis...

Fujitsu laptop servis

Fujitsu laptop servis

Servis i popravka Fujitsu laptopova – servis laptopova u Beogradu Fujitsu laptop servis...

Treba Vam pomoć?

U slučaju da uz pomoć našeg teksta ne možete da obavite posao do kraja, pozovite naš broj telefona i zakažite servis: