Nadogradnja i zamena RAM memorije na laptop računaru

RAM memorija – zamena i nadogradnja u laptop servisu u Beogradu

RAM memorija (Random Access Memory, radna, sistemska, operativna memorija) je hardverska komponenta računara od koje direktno zavisi brzina njegovog rada, jer se u RAM memoriji nalaze svi podaci kojima trenutno operišu ostale komponente kompjutera (procesor, hard disk, grafička karta).

Zamena i nadogradnja RAM memorije na laptopuU servisu laptop računara Doktor Mobil stojimo Vam na raspolaganju da uradimo testiranje i dijagnostiku rada postojeće RAM memorije, kao i njenu zamenu i nadogradnju laptopa novom memorijom kako bi Vaš uređaj brže i lakše radio.

Količina RAM memorije za nesmetan rad računara je vrlo bitna, jer ako je nema dovoljno kompjuter će morati da koristi memoriju sa hard diska (tzv. “swapping”), što će izazvati njegovo dramatično usporavanje i “mučenje” u radu, teško učitavanje datoteka i zastoj u izvođenju programa, kočenje kursora miša, a operativni sistem može i da Vam prikaže poruku “Insuficient memory”.

Nadogradnja RAM memorije na računaru je operacija koje se svakako preporučuje, s obzirom da njena cena zaista nije visoka, a u velikoj meri će doprineti lakšem i bržem radu Vašeg laptopa. Ovaj savet naročito važi za vlasnike laptopova koji na njemu igraju novije igrice ili su skloni multitaskingu (istovremeni rad više programa i aplikacija).

Važna napomena je i da integrisana grafička kartica takođe koristi memoriju iz RAM-a, pa ako u svom laptopu imate taj tip grafike, bilo bi dobro da ozbiljno razmislite o nadogradnji RAM memorije.

Generalno pravilo koje važi jeste da veća količina RAM memorije znači i bolje performanse računara, ali to ne znači da se na svaku konfiguraciju može dodati radna memorija po slobodnom izboru.

RAM memorije se razlikuju po tipu ili vrsti (DDR1, DDR2, DDR3, DDR4, SDRAM, itd), veličini ili kapacitetu (npr. 512MB, 1GB, 2GB, 4GB i sl), brzini ili frekvenciji (radni takt, na koliko MHz radi) i drugim karakteristikama, a najpoznatiji proizvođači su Kingston, Corsair, Transcend, Mushkin, IBM…

Zamena i nadogradnja RAM memorije na laptopu

Zamena i nadogradnja RAM memorije na laptopuUkoliko želite da nadogradite RAM memoriju na Vašem laptopu, naši stručni serviseri će izvršiti analizu postojeće konfiguracije i predložiti Vam najbolje opcije za povećanje radne memorije.

Mogućnosti proširenja RAM-a i izbor tipa i kapaciteta nove memorije u najvećoj meri zavise od postojeće matične ploče i procesora, kao i od operativnog sistema, pa je jako važno da nadogradnja bude kompatibilna sa tim komponentama, da čitavo ulaganje i rad ne bi bili uzaludni i beskorisni.

Operaciju pouzdane i stručne zamene i nadogradnje RAM memorije vršimo na svim modelima laptop, netbook i notebook računara (Lenovo, Dell, Toshiba, Asus, Fujitsu, Acer, HP, MSI, Samsung…).

Takođe nam se javite i ako Vam se dogodi da uključite laptop, ali on ne prikazuje sliku. Ako pri tome blinka i neka od lampica na njegovom kućištu, to je indikator da je verovatno u pitanju problem vezan za RAM memoriju.

U svakom slučaju, koji god problem ili kvar da imate na svom laptop računaru, slobodno se obratite specijalističkom servisu Doktor Mobil – jer mi smo tu za Vas!

Pozovite nas na telefone servisa ili jednostavno dođite do nas, a ako više tako volite, možete nam i pisati putem formulara koji ćete pronaći u nastavku ovog teksta.

[contact-form-7 id=”257″ title=”Opšta kontakt forma”]